søndag den 22. februar 2009

Plantefarvning: blåtræ

Jeg købte dette Blueface Leicester-garn fra 123knit, fordi det bare indbyder til at blive farvet. Så kastede jeg mig ud i mit første forsøg med at farve med plantefarver. Jeg kogte et afkog på løgskaller, som skulle kunne give de smukkeste gyldne og gule farver. Derefter stod suppedasen længe i køleskabet før jeg endelig huskede at købe garn, og det er måske forklaringen på den farvemæssige fiasko. Garnet var ikke kønt at se på, så det inspirerede til at tage nogle plantefarver jeg har arvet fra en dejlig dame i brug, for at overfarve fadæsen.
Denne gang foregik det efter alle kunstens regler og med alle de rigtige remedier og grundig research, og allerede da blåtræet ramte vandet vidste jeg der kunne være fantastiske ting i vente.
Selvom vandet senere forvandledes til en næsten sort og helt uigennemsigtig væske, blev resultatet en meget smuk og helt anderledes lilla farve.

Garnet (100g) blev "mordanted" (bejdset, tror jeg det hedder på dansk) med alun (17g) og en anelse vinsyre (4g) efter denne vejledning og farvet med 30 g blåtræ efter denne vejledning. Med til historien hører også, at jeg brugte jeg en aluminiumgryde, hvilket vist er imod alle regler fordi det kan påvirke processen. Hvis det påvirkede slutresultatet var det i hvert fald ikke en dårlig påvirkning, synes jeg...

Og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg leger med plantefarvning. Jeg kan slet ikke vente med at se hvad de andre arvede plantefarver kan frembringe for fantastiske resultater.

Ingen kommentarer: