torsdag den 23. februar 2012

Field Trip: Hjelholt's Wool Mill, part 2

I lørdags var jeg på ekskursion med Cph Knitwork. Vi var på rundtur på Hjelholts Uldspinderi og bagefter på visit i Tante Grøn i Odense. Igår startede jeg med at fortælle om alt hvad jeg så og lærte, og idag kommer så...

Del 2
Når ulden er vasket og klar til at blive lavet garn bliver den som det første sendt igennem denne maskine, der hedder en wulfe.


Den skiller ulden fra hinanden og sørger for at den er fluffet op og ikke er fyldt med tætte klumper. Og så sprøjter den det ud i den anden ende, som blødt uldsne.
Maskinen er en fantastisk gammel sag, som mange af de andre maskiner på Hjelholt også, og sådan et billede yder den slet ikke retfærdighed. Heldigvis hev Lykkefanten sin iPhone frem og optog nogle videoer, så man kan se hvad de rigtig kan. De første kan ses på hendes blog lige her.

Når ulden så er wulfet godt igennem og er fin og fluffy, så kommer den med ind i rummet ved siden af. Det står den mest fantastiske kartemaskine i hele rummet længde, som omdanner den fluffy uld til karteflor ved at sende det igennem en hel stribe kartenålsdækkede tromler.

HjelholtUldspinderi_Karte1

Maskinen er fyldt med fantastiske tandhjul og drivbånd og det var fascinerende at følge uldens rejse hele vejen igennem systemet.


HjelholtUldspinderi_Karte2

Denne tynde dyne karteflor sendes på sindrig vis op over en midtergang og igennem endnu et system af kartetromler og kommer ud i den anden ende som karteflor i tynde baner, ligesom pladegarn. På engelsk ved jeg det kaldes roving.

HjelholtUldspinderi_Karte3

Og så må jeg huske at beklage de hjemmedigtede navne jeg har givet nogle af tingene (dem i kursiv). Jeg kender desværre ikke alle fagudtrykkene.

• • •

On Saturday I was on an field trip with Cph Knitwork. We were given a tour of Hjelholts Wool Mill and afterwards a we visited Tante Grøn in Odense. Yesterday I blogged about everything I saw and learned, and today I give you...

Part 2 When the wool is washed and ready to be made into yarn it is first sent through this machine, called a wulfe (in Danish).

It separates the wool fibres from one another and ensure that it is fluffed up and not filled with dense clumps. And then it blows it out the other end like soft wool snow.
The machine is a wonderful old thing, like many of the other machines at Hjelholt and the picture just doesn’t do it justice. Fortunately Lykkefanten pulled out her smartphone and shot some videos that she has promised to share with us, so you can see what these machines look and sound like in action.

When wool has been “wulfed” carefully and is nice and fluffy, it is taken to the room next door. Here is the most amazing carding machine which is a long as the room, and it transforms the fluffy wool into a long weblike sheet of carded wool by sending it through a whole series of carding drums.

This thin sheet of carded wool is sent through another series of carding drums and comes out the other end as roving.

By the way: I apolgise for the made up names that I’ve given some of the things. Unfortunately I don’t know all of the technical terms.

1 kommentar:

Handmade by GEERTSEN sagde ...

Ej, hvor spændende!. Jeg synes også det er så fascinerende at se, hvordan "ting" bliver til. Jeg har ikke fået en rundvisning i en spinderihal før, så dine to sidste indlæg er det tætteste jeg er kommet på det indtil videre. Tak for det. Kh Rikke